El Palau Robert de Barcelona acull fins al 31 de gener l’exposició Eugeni Xammar: el periodista que ens va explicar el món, la qual culmina l’Any Xammar, impulsat per l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès, endegat l’octubre de 2013 coincidint amb el 125è aniversari del seu naixement i el 40è de la mort.

En la inauguració de l’exposició, aquest dilluns al vespre, el secretari de Comunicació de l Govern, Josep Martí, va reivindicar la figura d’Eugeni Xammar (Barcelona, 1888 – L’Ametlla, 1973) definint-lo com el periodista més cosmopolita que ha tingut Catalunya, i va destacar les lliçons de vida que s’extreuen del seu testimoniatge.

Per la seva part, el director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès, va destacar que el de Xammar és un “exemple de periodisme de qualitat i d’excel·lència”, i va assegurar que ell, Josep Pla i Gaziel van formar “el trio de primeres espases del periodisme català” del segle passat.

Finalment, el comissari de l’exposició, Joan Safont, va lamentar que Eugeni Xammar ha estat durant massa anys un personatge desconegut, silenciat i oblidat, i es va congratular de que aquest greuge s’estigui corregint amb la celebració de l’Any Xammar.

L’exposició

La mostra fa un recorregut biogràfic i periodístic per deu fets històrics entre 1914 i 1945 –de la Primera Guerra Mundial a la Guerra Civil, de l’ascens del nazisme a la proclamació de la República– a través dels articles que Xammar va escriure a mitjans de l’època com La Publicidad, La Veu de Catalunya, Mirador, El Be Negre, Iberia o Ahora.

A més, en l’exposició es presenta el documental Eugeni Xammar. La ploma silenciada, produït per l’Ajuntament de l’Ametlla, el qual presenta la seva trajectòria a través d’imatges d’arxiu i entrevistes amb personalitats com Joan Triadú, Heribert Barrera, Lluís Millet, Ramon Parellada, Amadeu Cuito, Oriol Izquierdo, Ramon Folch, Albert Manent, Isabel-Clara Simó o Jaume Vallcorba, entre d’altres.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram