Aquesta setmana s’ha posat a la venda el llibre Vint i Ramon Barnils, de Laia Altarriba, i el documental Barnils tal com raja, de Laia Soldevila i Albert Lloreta. Es tracta d’una iniciativa conjunta d’Edicions Dau i el Grup de Periodistes Ramon Barnils que cerca homenatjar i reivindicar la figura del desaparegut periodista.

Segons Altarriba, el doble treball trenca un “silenci injust” sobre Ramon Barnils (Sabadell, 1940 – Reus, 2001) i també reivindica “una manera d’entendre el periodisme”.

El llibre repassa la trajectòria de Barnils a través de 20 entrevistes a persones properes que acosten el lector a les seves diferents facetes. Segons va explicar aquest dimarts en roda de premsa Ton Barnils, editor de Dau, el llibre es divideix en tres eixos: periodisme, política –era un “periodista polititzat”, va remarcar el seu fill–, i la biografia i el personatge.

Vint i Ramon Barnils parla de moltes coses, però “sobretot” de periodisme, esdevenint una crònica de la professió des dels anys 60 fins a finals del segle XX. Així, es repassa la seva carrera des de Tele/eXpres fins a El Temps, passant per Ajoblanco, Solidaridad Obrera, Efe, La Vanguardia o el programa El lloro, el moro el mico i el senyor de Puerto Rico de Catalunya Ràdio, però també mostren Ramon Barnils com a professor universitari.

Sobre la faceta política, el seu fill va remarcar dues característiques: que formava part de l’aleshores “minoria” independentista, i la seva lluita antifranquista, arrenglerant-se amb les idees llibertàries. Per la seva part, Laia Altarriba va destacar que Ramon Barnils havia estat un “periodista compromès amb el seu país i el seu temps”.

Homenatge sense idolatració

L’autora del llibre va explicar que s’havien escollit 20 persones diferents per tenir una visió general d’en Barnils, tot remarcant que el treball no és “una idolatració”, ja que hi apareixen “matisos diversos” i mostra les “contradiccions que pot tenir qualsevol persona”.

Pel que fa al documental, inicialment es va plantejar com un petit audiovisual com a apèndix del llibre. Segons la seva coautora, Laia Soldevila, amb el material recopilat va ser “impossible” ajustar-se als 20 minuts inicials i n’han acabat essent 45.

El treball té com a fil conductor una entrevista que Guillermina Mota li va fer a Ramon Barnils a Catalunya Ràdio i una altra d’El Temps. A partir d’aquí, s’introdueix el testimoni de 26 persones que el van conèixer, 19 d’inèdites (les set que també apareixen al llibre ho fan en entrevistes diferents).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram