El jutge de l’Audiència Nacional que investiga els ‘papers de Bárcenas’, Pablo Ruz, ha imputat l’exsecretari general del PP i exministre d’Interior, Ángel Acebes, després de trobar indicis d’un delicte d’apropiació indeguda en la compra d’accions de Libertad Digital els anys 2004 i 2005 amb la caixa b del Partit Popular.

Ruz ha citat ha declarar Acebes el proper 28 d’octubre juntament amb l’extresorer del partit, Álvaro Lapuerta (antecessor de Luis Bárcenas) i l’empresari de la construcció Antonio Vilela, tots dos també imputats.

A més, el magistrat ha citat a declarar com a testimonis l’expresident de Libertad Digital, Alberto Recarte, i dos compradors d’accions del mitjà, l’exdirector general del Ministeri de Justícia, Alberto Dorrego, i l’empresari Borja García Nieto, president del Círculo Ecuestre.

Col·laborador per omissió

Segons va declarar Bárcenas el juliol de 2013 davant el jutge, Álvaro Lapuerta va plantejar a Acebes utilitzar la caixa b del partit per subscriure accions en l’ampliació de capital de Libertad Digital. Lapuerta, Bárcenas (a través del seu testaferro Francisco Yáñez) i la seva dona, Rosalía Iglesias, van figurar com a subscriptors, però amb càrrec als fons en negre del PP. Posteriorment tots tres van vendre les accions, però en el cas de Bárcenas i Iglesias, els diners no van tornar al partit.

Ángel Acebes ha estat imputat pel presumpte coneixement i autorització de l’operació. Pablo Ruz apunta que l’exsecretari general podria haver col·laborat a què aquests fons “acabessin sent detrets pels seus inicials destinataris aprofitant aquests l’opacitat dels mateixos”.

El magistrat ha tingut en compte la doctrina del Tribunal Suprem, que permet assenyalar com a col·laborador aquell qui, d’acord amb el seu càrrec, no evita l’activitat d’apropiació indeguda de tercers quan es considera una “font de perills per a interessos aliens”. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram