No és el primer cop que el Consell d’Informatius de TVE critica les actuacions i/o la deriva dels serveis informatius, però ara ha anat una passa més enllà i ha demanat el cessament del seu responsable, Julio Somoano, qui va accedir al càrrec fa dos anys.

L’òrgan considera que, malgrat les seves denúncies de males pràctiques professionals, la direcció dels serveis informatius no només “no ha emprès cap acció” per corregir-les, sinó que “el panorama s’ha agreujat en els darrers mesos”, assenyala en un comunicat.

Per això, el CdI ha fet arribar al consell d’administració de RTVE un “informe detallat” sobre la situació on demanen que “assumeixi responsabilitats per tot aquest dany”, i l’insta a propiciar “un canvi” en la direcció dels serveis informatius.

Actuacions “greus”

El Consell d’Informatius recorda que, quan RTVE va escollir Somoano, la redacció va rebutjar majoritàriament el seu nomenament, fet en què es reafirma l’òrgan després de la “caiguda permanent” d’audiència del Telediario i la seva “pèrdua de prestigi i credibilitat”.

El CdI, que considera que encara s’està “a temps de salvar els informatius”, exemplifica la davallada en dos situacions “greus i sense precedents” recents: que per primer cop els espectadors preferissin les cadenes privades per seguir el resultat d’unes eleccions (les europees del 25 de maig) i un esdeveniment com el missatge en què el rei Joan Carles I anunciava la seva abdicació.

En el seu comunicat, a més de recordar casos “greus” que ja havien denunciat anteriorment, el Consell d’Informatius de TVE repassa una sèrie de comportaments i actuacions de les darreres setmanes que suposen “un cúmul d’errors, males pràctiques i decisions que poc tenen a veure amb l’exercici del periodisme al servei dels ciutadans”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram