El Congrés dels Diputats ha donat el vistiplau al nomenament de José Antonio Sánchez com a nou president de RTVE en substitució de Leopoldo González-Echenique, que va dimitir el 25 de setembre. Des d’aleshores, exercia el càrrec en funcions el conseller José Manuel Peñalosa.

Sánchez ha estat escollit en segona volta, per la qual cosa només necessitava una majoria absoluta de la cambra, que ha obtingut amb els 182 vots dels diputats del PP. A més, hi ha hagut 122 vots en blanc i un de nul.

José Antonio Sánchez, fins fa poc director general de Telemadrid, va ser nomenat nou conseller de RTVE el passat dijous (també en segona votació), però no va passar el tall de la presidència perquè no va obtenir el suport de dos terços del Congrés necessaris.

Malgrat el procés obert per suplir la baixa d’Echenique, no s’ha aprofitat per rellevar els quatre dels nou membres del consell d’administració de la corporació que tenen el mandat caducat des de gener de 2013: Andrés Martín i Rosario López (proposats pel PP), Miguel Ángel Sacaluga (PSOE) i Teresa Aranguren (IU).

Protestes dels treballadors

Abans de la seva elecció, els consells d’informatius de TVE i iRTVE, han lliurat al Congrés les 1.500 signatures dels treballadors que donen suport al document Ante una situación límite, presentat la setmana passada, on es rebutja la “manipulació” dels serveis informatius i es demana uns mitjans públics plurals i independents.

A banda, coincidint amb l’elecció de Sánchez al Congrés, els sindicats han convocat concentracions de protesta contra el seu nomenament davant les diferents seus de RTVE. Un dels temors dels treballadors és que el nou president executi un ERO, malgrat l’acord al qual es va arribar amb el seu antecessor fa gairebé un any.

Un currículum envoltat de polèmica

José Antonio Sánchez va ser director general de RTVE entre juliol de 2002 i abril de 2004, amb una polèmica gestió: el PSOE va registrar una proposició no de llei demanant la seva destitució per garantir el dret a la informació. Entre les crítiques rebudes, destaquen les cobertures de l’atemptat de l’11-M, la guerra de l’Iraq o l’accident del Prestige.

Després va ser directiu a Telefónica, fins que Esperanza Aguirre el va recuperar el 2011 per dirigir Telemadrid, on va executar un ERO per a 861 dels 1.170 treballadors que la justícia va declarar improcedent. Després dels acomiadaments, CCOO va denunciar Sánchez per concedir a dit els serveis de producció i realització a Telefónica, motiu pel qual va ser imputat per cinc delictes: contra els drets dels treballadors, prevaricació, tràfic d’influències, malversació de fons púbics i delicte societari.

A banda, el nou president de RTVE hauria cobrat més d’un milió de pessetes els anys 90 de la caixa b del PP, segons figurava en els papers de l’extresorer Luis Bárcenas.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram